Individuele therapie

4_elementen_puzzelIn onze tijd van welvaart en vrede is de illusie ontstaan dat alles mogelijk en maakbaar is. Je gaat dan ook denken dat het aan jou ligt als dingen niet lukken, als je relatie stukloopt, als je te weinig geluksgevoelens ervaart. Voor een deel is dat natuurlijk ook zo: als je in je kracht zit, kun je heel veel bereiken. Maar je zit nu eenmaal niet altijd in je kracht, je bent ook een kwetsbaar en afhankelijk wezen.  Je bent sterk èn zwak, onafhankelijk èn afhankelijk, actief èn passief, getalenteerd èn beperkt. Bovendien doet de  buitenwereld  vaak zo’n groot appèl op je, dat je vooral leert om meer naar buìten gericht te zijn dan naar bìnnen. Naarmate je steeds meer op die wereld buiten je afgestemd raakt, raak je vervreemd van jezelf. Je verliest langzamerhand het contact met je eigen diepere gevoelens en intuïtie. Je hoofd raakt veel te vol. Gebeurtenissen brengen je teveel uit evenwicht. Er ontstaan ongewenste conflicten. Of rouw om een verlies duurt te lang. Emoties kun je vaak nog wel ervaren, maar die zijn teveel een reactie op ‘buiten’ dan dat ze een werkelijke representatie zijn van wat er in de diepere lagen van je bewustzijn gebeurt. En soms merk je dat ook die emoties afvlakken, dat  je minder gaat voelen. Dat zijn tekenen van een naderende depressie en dan moet je gaan uitkijken. Dat uit-kijken kun je letterlijk opvatten: het is nodig dat je vanaf een afstandje gaat kijken, voelen, nadenken over wat er werkelijk in je leven aan de hand is. En: wat wil het leven van jou? Wie bèn je?

Als je tot de ontdekking komt dat er iets moet veranderen, kan ik je helpen om die afstand in te gaan nemen. Om vervolgens weer te kunnen ‘indalen’ in wie je werkelijk bent. Om weer echt te gaan vòelen wat er in je leven nodig is. Wat je werkelijke verlangens zijn. Wat je echt te doen hebt m.b.v. je talenten en kunde. Bij wie en waar je thuishoort. En wat je moet doen (en laten…) om dat alles in werking te zetten. Ik loop een eind met je mee op je tocht door de woestijn van het niet-weten. En help je zoeken. D.m.v. luisteren, analyse, feedback, verhalen, oefeningen, humor. Zodat je het juiste spoor weer vindt van je reis die je leven nu eenmaal is. En dat leven weer gaat stromen.

Als een oceaanstomer van richting wil veranderen duurt het een tijd voordat het schip op de gewenste koers ligt. Zo zal het ook gaan met jouw veranderingsproces. Je moet de spanning van het ‘nog niet’ dus kunnen uithouden. En misschien nieuwe vaardigheden leren. Ook daarin reikt de therapie ondersteuning aan en methodieken, zoals mindfulness en originele huiswerkopdrachten.

 

Reacties zijn gesloten.